DPF filter čisti vaš auto iznutra

Možda niste potpuno upućeni u to što je to DPF filter, ali vjerojatno ste čuli da je jako bitan dio opreme automobila, i obavezan za svaki dizelski motor. DPF je skraćeni termin za „Diesel Particulate Filter“ što zapravo znači dizelski filter čestica, a ovaj filter funkcionira tako da smanjuje emisiju čestica iz ispušnog sustava automobila. Na taj način umanjuje štetnost ispušnih plinova za okolicu pa i sam automobil.

Kako radi DPF filter?

DPF filter se naziva i suhim filtrom, jer filtrira suhe čestice i nečistoću iz ispuha što omogućuje vašem automobilu ispravan rad motora. Vrijedi i obrnuto: ako iz nekog razloga vaš motor ispušta određenu tekućinu ili ulje, DPF se može začepiti i prestati s radom.

Kako radi DPF filter?
Filter za čađ ili DPF

Velika pomoć u održavanju dobrog rada motora, a samim time i dobrog rada DPF filtera su posebna motorna ulja koja će smanjiti proizvodnju različitih čestica i čađe pa time i smanjiti opterećenje filtera.

Pročitajte i članak o motornom ulju Liqui Moly.

Rok trajanja i izmjena filtera

DPF filter ima mnogo kraći rok trajanja ako se automobil koristi za gradsku vožnju. Kratka i spora vožnja idealna je za stvaranje nezgodnih čestica i čađe koji će brzo prljati filter. Kada dođe do začepljena DPF filtera bitno je odmah reagirati.

Sve o DPF-u i Regeneraciji

Čak i ako se odmah ne upali lampica koja inducira njegov kvar, automobil često već i ranije pokazuje simptome koji daju naslutiti u čemu je problem. Ako primjećujete slabiji rad motora, tromo ubrzavanje ili paljenje lampice za kvar  motora vrlo vjerojatno je vrijeme za izmjenu filtera. Jedna od bitnijih preporuka za vozače je ispravna vožnja na što duže staze jer nepravilni rad motora može smanjiti rok trajanja ovog filtera čak tri do četiri puta.

EGR ventili su važni dijelovi ispušnog sustava. Pročitajte članak EGR ventili za zaštitu okoliša od ispušnih plinova.

DPF filteri se mogu sami regenerirati

DPF filteri su zapravo vrlo pametni filteri koji koriste vlastite senzore pomoću kojih šalju informacije o svom stanju glavnom dijelu motora – ECU. ECU će zatim pokrenuti postupak samočišćenja DPF-a, kasnije nazvanog regeneracija. Ponekad tijekom ove radnje dolazi do stvaranja veće količine dima i neugodnog mirisa, ali riječ je o potpuno normalnoj pojavi.

Svakako je bitno znati da DPF ima i veliku ekološku značajku i da smanjuje loš utjecaj ispušnih sustava na prirodu oko nas pa je idealno da ga održite u odličnom stanju. Ako ste primijetili upaljenu lampicu koja govori o tome da DPF filter treba regeneraciju i ignorirali je, tada ćete morati posjetiti svog automehaničara koji će obaviti dijagnostiku i regenerirati vaš filter. Čuvajte svoje vozilo i redovno vodite brigu o njemu pa vas neće iznevjeriti dugo vremena.

Vozite sigurno uz odgovarajuće gume. Ljetne gume za vožnju u ledeno hladnim europskim zimama nisu primjerene. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: