EGR ventili za zaštitu okoliša od ispušnih plinova

EGR ventili su danas važni dijelovi automobila, odnosno njegovog ispušnog sustava. Naziv EGR je kratica od Exhaust Gas Recirculation, što znači da oni recirkuliraju dio ispušnih plinova u cilindar za sagorijevanje, smanjujući time emisiju štetnih plinova u okoliš. 

Iako su oni korisni za to smanjenje emisija štetnih plinova, s vremenom može doći do problema s njima, a to će se manifestirati kroz razne probleme koji mogu utjecati na performanse vašeg vozila. 

Princip rada EGR ventila

EGR ventili za auto funkcioniraju na način da ispušne plinove ponovno vraćaju u cilindre, gdje dolazi do njihovog ponovnog sagorijevanja zajedno s gorivom. Time se smanjuje emisija dušikovih oksida (NOx), koji su štetni za okoliš. 

Automobilski EGR ventili se otvaraju i zatvaraju prema potrebi, ovisno o uvjetima vožnje, kao što su:

  •  Brzina vozila
  •  Temperatura motora
  •  Količina goriva

U slučaju da EGR ventil ne radi ispravno, može doći do brojnih problema.

Simptomi kvara ispušnog sustava

Postoji nekoliko simptoma po kojima možete zaključiti da nešto nije u redu s ispušnim sustavom, a nerijetko je riječ o problemu s EGR ventilom u autu. Primjerice, motor vašeg automobila može raditi pod neravnomjernim okretajima što ćete lako primijetiti. Također, može doći do toga da mu se smanji snaga i performanse, a može se pojaviti i lampica s greškom na upravljačkoj ploči. 

EGR ventili za auto su važni dijelovi ispušnog sustava automobila
EGR ventili za auto su važni dijelovi ispušnog sustava, a funkcioniraju na način da ispušne plinove ponovno vraćaju u cilindre, gdje dolazi do njihovog ponovnog sagorijevanja zajedno s gorivom. Time se smanjuje emisija dušikovih oksida, koji su štetni za okoliš. 

Uz sve to, mogu se pojaviti problemi s paljenjem, izgaranjem ili čak prekomjernim ispuštanjem dima iz auspuha. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posjetite automehaničara koji će vjerojatno odmah posumnjati na problem s EGR ventilom.

Ne propustite: Zupčasti remen za auto se jednom mora zamijeniti

Održavanje automobila

Jedan od načina za održavanje automobila je redovito čišćenje EGR ventila za auto. Ono se obično radi u nekom auto servisu, jer uključuje njegovo potpuno uklanjanje, a tek onda čišćenje. Uz to, redovito održavanje motora može pomoći da ne dođe do kvara dijelova ispušnog sustava. Pod time se misli na redovitu zamjenu motornog ulja i svih potrebnih filtara. 

Što je EGR ventil, zamjena ili čišćenje EGR ventila za auto?

Na ovaj način ćete utjecati na dugotrajan rad vašeg automobila bez nekih nepotrebnih kvarova. Naravno, kvarovi su uvijek mogući pa ako primijetite bilo kakav čudan rad automobila, što prije posjetite automehaničara. Ponekad će vas to spasiti od većih troškova koji mogu nastati ako mali kvar preraste u neki puno veći. EGR ventili na automobilu se s vremenom mogu pokvariti, ali sve se to može otkloniti u auto servisu.

Članci u istoj kategoriji: