Automoto

Antifriz

Antifriz štiti motora auta od ekstremnih temperatura

Antifriz je jedna od ključnih tekućina u svakom automobilu, često zanemaren, ali izuzetno važan za održavanje motora. Posebno je bitan u hladnijim klimatskim uvjetima, gdje pomaže u sprječavanju smrzavanja rashladnog sustava, ali ima i druge koristi u održavanju optimalne temperature motora. 

Zbog toga ćemo u ovom članku istražiti njegovu važnost za funkcioniranje automobila, njegove funkcije i kako pravilno održavati i koristiti ovu važnu tekućinu u vozilu.

Continue reading…
rezervoar goriva za auto

Rezervoar goriva za auto je njegov važan dio

Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova, a o mnogima od njih vozači niti ne razmišljaju jer ih često neće morati niti mijenjati. Primjerice, rezervoar goriva za auto spada u jedan od takvih dijelova. On nije lako vidljiv golim okom i uglavnom ima jako dugi vijek trajanja.

Ipak, bez obzira na to jeste li novi vozač ili već duže vozite, razumijevanje funkcija, vrsta i održavanje automobilskog rezervoara može poboljšati performanse i dugovječnost vašeg vozila. Zato ćemo u ovom članku istražit sve detalje vezane uz taj dio auta, pružajući korisne smjernice za održavanje i upravljanje.

Continue reading…
svjetla za auto

Svjetla za auto za učinkovito osvijetljavanje ceste

Tijekom vožnje auta po cesti i tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta, primjerice pri jakoj kiši ili snijegu, vrlo je važno imati dobro osvijetljenu cestu. A tu ne scenu stupaju svjetla za auto. Ona vam omogućuju da dobro vidite sve ispred sebe, ali postoje i ona koja se nalaze na stražnjem dijelu auta koja pomažu da vas drugi dobro vide.

Naime, za potpunu sigurnost u prometu, nije bitno da samo vi dobro vidite ispred sebe, već je vrlo važno i da ste uočljivi na cesti kako bi vas drugi vozači bolje vidjeli.

Continue reading…

Lanci za snijeg za sigurniju vožnju zimi

Kada se kupuju lanci za snijeg za auto, pravilan odabir je vrlo važan za sigurnost i performanse vašeg vozila u zimskim uvjetima. Pri odabiru trebate uzeti u obzir veličinu guma i vrstu guma. Većina proizvođača automobilske opreme i dodataka nudi upute i tablice za odabir odgovarajućih automobilskih lanaca za različite modele automobila. Kupujete li ih putem neke web trgovine, kupnja će biti još jednostavnija jer ćete trebati samo upisati dimenzije guma auta te će vam se prikazati samo oni modeli lanaca za snijeg koji mu odgovaraju. U takvim web trgovinama možete pronaći i ostale dodatke koji su korisni za zimske uvjete, kao što je cerada protiv tuče koja će zaštititi parkirano vozilo.

Continue reading…
Zupčasti remen za auto

Zupčasti remen za auto se jednom mora zamijeniti

Zupčasti remen za auto spada u vrlo važno komponentu u vozilu. Mnogi su čuli za ovaj dio budući da je to dio koji ćete svakako morati zamijeniti nakon određenog broja kilometara jer se s vremenom troši. Nažalost, mnogi vozači često zanemaruju taj dio vozila jer njegova zamjena iziskuje veće troškove, no redovno održavanje može produžiti životni vijek vozila i spriječiti nepotrebne kvarove.

Zato je svakako potrebno pogledati preporuke proizvođača vašeg automobila o tome kada bi ga bilo potrebno zamijeniti. Također, prilikom posjete automehaničaru kod redovnih servisa, svakako bi bilo dobro da on provjeri i stanje zupčastog remena auta kako bi provjerio u kakvom je stanju te da li ga je potrebno mijenjati i ranije od predviđenog.

Continue reading…
H7 žarulje za auto

H7 žarulje za auto imaju brojne prednosti

U automobilskom svijetu, sigurnost i učinkovitost su dvije stvari koje se traže od brojnih komponenti od kojih su vozila napravljena. Jedan od ključnih faktora koji doprinosi tome odnosi se na osvjetljenje vozila. Nekada su se najviše koristile halogene žarulje zbog toga što su bile jeftine za proizvodnju, a pružale su dovoljno osvjetljenja. Danas se situacija mijenja i sve su traženije LED žarulje jer nude neusporedivo bolju razinu osvjetljenja u odnosu na halogene. Postoje razne vrste, a H7 žarulje za auto postale su vrlo popularan izbor među vozačima zbog svojih brojnih prednosti. 

Continue reading…
Lanci za snijeg

Prednosti korištenja lanaca za snijeg na autu

Zima i zimski uvjeti na cesti donose sa sobom mnoge izazove za vozače. Kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost tijekom zimskih mjeseci, sve više vozača okreće se upotrebi lanaca za snijeg na svojim vozilima. 

Ovi jednostavni, ali efikasni dodaci mogu značajno poboljšati trakciju i upravljivost vozila u teškim zimskim uvjetima. Mnogi vozači misle da su oni rezervirani samo za ceste na kojima ima jako puno snijega i leda, ali to ne mora biti tako. Uz njihovo korištenje bit ćete sigurniji općenito na cesti tijekom zimskih uvjeta.

Continue reading…
Automobilska krovna kutija

Automobilska krovna kutija za bezbrižno putovanje

Svi, ili većina nas, barem su se jednom našli u situaciji kada su se spremali na put, ali imali previše prtljage, a premalo prostora u prtljažniku. Naravno, ako putujete sami ili samo s jednim suputnikom, možete iskoristiti stražnja sjedala za dodatni prostor, no to nije opcija kada je riječ o putovanju s više osoba. 

U takvim situacijama, izuzetno je korisno posjedovati automobilsku krovnu kutiju. Ona se može sigurno postaviti na bilo koje vozilo te omogućuje jednostavan prijevoz prtljage koja vam ne stane u prtljažnik.

Continue reading…