Zupčasti remen za auto se jednom mora zamijeniti

Zupčasti remen za auto spada u vrlo važno komponentu u vozilu. Mnogi su čuli za ovaj dio budući da je to dio koji ćete svakako morati zamijeniti nakon određenog broja kilometara jer se s vremenom troši. Nažalost, mnogi vozači često zanemaruju taj dio vozila jer njegova zamjena iziskuje veće troškove, no redovno održavanje može produžiti životni vijek vozila i spriječiti nepotrebne kvarove.

Zato je svakako potrebno pogledati preporuke proizvođača vašeg automobila o tome kada bi ga bilo potrebno zamijeniti. Također, prilikom posjete automehaničaru kod redovnih servisa, svakako bi bilo dobro da on provjeri i stanje zupčastog remena auta kako bi provjerio u kakvom je stanju te da li ga je potrebno mijenjati i ranije od predviđenog.

Opće informacije o zupčastom remenu za auto

Zupčasti remen za auto je nekima poznat i kao distributivni remen. Riječ je o vrlo važnom dijelu auta koji ima ključnu ulogu pri optimalnom radu motora. Njegova glavna svrha je povezivanje kola radilice i bregaste osovine. Time omogućava pravilno usklađivanje pokreta i otvaranja ventila u motoru. 

Zupčasti remen za auto
Zupčasti remen za auto je poznat i kao distributivni remen

U slučaju njegovog kvara ili pucanja, motor ne bi mogao ispravno raditi, što može dovesti do ozbiljnih problema i kvarova. A kvarovi motora mogu biti iznimno skupi zato je jako važno održavanje svih autodijelova koji utječu na ispravan rad motora.

Važnost redovitog održavanja auta

Automobil je potrebno redovito održavati. To podrazumijeva više toga, ali jedan od ključnih aspekata održavanja vašeg automobila je i redovita provjera stanja zupčastog remena za auto. Preporučuje se da se automobilski zupčasti remen provjeri svakih 60.000 do 100.000 kilometara, ali specifične preporuke se mogu razlikovati od modela do modela vozila. 

Odmah se obratite automehaničaru ako primijetite bilo kakve znakove njegove:

  •  Istrošenosti
  •  Puknuća
  •  Pucanja

Njegova zamjena prije nego što se pokvari može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih kvarova i produžiti životni vijek vašeg automobila.

Zamjena zupčastog remena za auto

Zamjena zupčastog remena za auto zahtijeva određeno znanje i vještine, ali neki vozači odlučuju to obaviti sami kako bi uštedjeli na troškovima automehaničara. No, važno je da znate da nepravilno postavljen ili neispravan automobilski zupčasti remen može izazvati ozbiljne probleme na motoru auta. 

Kada je vrijeme za zamjenu zupčastog remena?

Ako se odlučite za zamjenu sami, budite pažljivi i koristite odgovarajući alat. Želite li pak biti sigurni da će sve biti napravljeno na najbolji mogući način, obratite se automehaničaru.

Članci u istoj kategoriji: