Vozite sigurno uz odgovarajuće gume

Nabava odgovarajućih guma za auto veoma je bitna. Na kraju svega, one su ipak jedini dodir između nas i ceste, pa je veoma bitno da su ispravne, kvalitetne i dugotrajne. Kako bi vožnja bila sigurna i ugodna, odaberite auto gume u koje ćete se tijekom vožnje moći pouzdati, bez obzira na doba godine i uvjete.

Ponuda na tržištu je danas vrlo raznolika i lako možete odabrati modele u različitim cjenovnim razredima i od različitih proizvođača.

Doba godine i odgovarajuće auto gume

Kada kupujemo auto gume, veoma je važno da znamo tehničke detalje poput odgovarajućih dimenzija. Ipak, još je bitnije da znamo za koje uvjete kupujemo automobilske gume, jer je to jedan od najvažnijih podataka koji će osigurati sigurnu vožnju. Postoje tri vrste guma:

  • Ljetne
  • Zimske
  • Cjelogodišnje

Imate li tu mogućnost, radije se odlučite za komplet auto guma za ljeto i zimu, umjesto cjelogodišnjih. Ljetne gume za auto najbolje performanse imaju na temperaturi oko 25 °C, dok su zimske gume za auto prije svega kreirane za niske temperature, ali i velike količine padalina te vožnju po kliskim kolnicima, bljuzgi i snijegu.

Provjerite starost automobilskih guma

Starost treba provjeriti i na auto gumama koje imate, ali i na onima koje kupujete u trgovini. Datum proizvodnje najčešće je označen oznakom DOT, a sastoji se od četiri znamenke. Znamenke označavaju:

  •  tjedan
  •  godinu proizvodnje

Pozornost posebno obratite kod auto guma na akciji, s obzirom da je čest slučaj da trgovci starije gume tijekom sezone prodaje stavljaju na popuste. Razlog za provjeru starosti jest što one nakon otprilike 5 godina kreću s gubljenjem na kvaliteti, čak i ako su skladištene u idealnim uvjetima. Stoga kod kupnje svakako provjerite njihovu starost.

Kupite gume za auto na vrijeme

Auto gume je najbolje kupovati kada su stare koje imate zrele za zamjenu. To možete provjeriti mjerenjem dubine profila, koja bi trebala biti veća od 3 mm. Isto možete provjeriti i ima li vaša guma marker istrošenosti. Nadalje, treba ih mijenjati postoji li na njima ikakvo oštećenje, čak i ako vam se čini da oštećenje nije utjecalo na razinu napuhanosti.

Na kraju, tu je i prijeđena kilometraža. Gume na automobilu bi trebalo mijenjati svakih 65 000 kilometara. Najbolje vrijeme za kupnju novih je u doba promjene sezone, s obzirom da je tada velik broj auto guma na akciji.

Članci u istoj kategoriji: