Za uspješan dovod goriva do motora auta

Pumpa benzina za auto je glavna komponenta u vozilu koja omogućuje opskrbu motora gorivom. Ona je odgovorna za izvlačenje goriva iz spremnika i prijenos do motora vozila. Iako se možda čini kao beznačajna komponenta, u slučaju njezinog kvara, vjerojatno nećete daleko stići.

Srećom, u trgovinama s autodijelovima možete pronaći novu ili rezervnu te nakon što vam je automehaničar zamijeni, moći ćete normalno nastaviti dalje.

Pumpa benzina za prijenos goriva iz spremnika

Kao što je već navedeno, pumpa benzina za auto ima glavnu funkciju za prijenos goriva iz spremnika vozila do motora. Kod većine automobila, spremnik se nalazi na stražnjem dijelu vozila, dok je pumpa benzina smještena unutar spremnika. Kada se motor pokrene, pumpa benzina se odmah aktivira se i prenosi gorivo iz spremnika kroz cijevi do motora.

pumpa benzina za auto
Pumpa goriva prijenosi gorivo iz spremnika vozila do motora.

Ove pumpe su dizajnirane tako da rade pod visokim tlakom kako bi osigurale da motor uvijek ima dovoljno goriva za optimalno funkcioniranje.

Filtriranje i čišćenje goriva auta

Pumpe benzina također su važne i za filtriranje i čišćenje goriva. U gorivu se mogu pronaći i razne nečistoće poput prljavštine, prašine ili raznih drugih sitnih čestica pa pumpe sadrže filtere koji sprječavaju ulazak tih nečistoća u motor.

To filtriranje pomaže u održavanju učinkovitosti motora, ali će ujedno i produljiti vijek trajanja ostalih komponenti. Nečistoće mogu oštetiti razne druge komponente, što može dovesti do smanjenja performansi vozila, ali i do većih kvarova. Stoga je za osiguranje optimalnog rada auta važno redovito održavanje pumpe benzina za auto.

Regulacija tlaka benzina

Pumpe benzina također su važne za regulaciju tlaka benzina. Svaki motor treba određeni tlak goriva kako bi ispravno radio. Pumpe za gorivo su opremljene regulatorima tlaka koji održavaju konstantan i odgovarajući tlak goriva u sustavu. Kako bi motor stabilno radio i kako bi se održale optimalne performanse vozila, ta regulacija tlaka je vrlo važna. Ako je tlak previsok ili prenizak, to može dovesti do raznih problema, između ostalog:

  • Nepravilno sagorijevanje goriva
  • Gubitak snage motora
  • Povećana potrošnja goriva

Kako bi se to spriječilo, pumpe benzina za auto imaju senzore koji prate tlak i šalju te informacije kontrolnom modulu vozila. Kontrolni modul zatim upravlja radom pumpe kako bi održao konstantan tlak prema potrebama motora.

Kako radi pumpa za gorivo?

U slučaju da vam se pokvari pumpa benzina za auto, morat ćete je zamijeniti. U trgovinama s autodijelovima pronađite odgovarajuću i otiđite kod automehaničara da vam je zamijeni. Ako ne želite tražiti sami, možete taj posao kupnje odgovarajuće pumpe i njemu prepustiti i tako ćete biti sigurni da će sve odgovarati.

Članci u istoj kategoriji: