Važnost vaganja pčelinjih košnica

Pčelarstvo je u posljednjih godina nekima postalo vrlo zanimljiv hobi, a neki su ga pretvorili i u posao. Bez obzira u kojem smjeru netko išao, cilj pčelarstva je proizvodnja meda. No, da biste mogli doći do meda, ipak trebati znati nešto o pčelama, načinima na koji one funkcioniraju i u konačnici, morate znati proces kojim se do meda dolazi.

Na tom putu, bit će vam potrebno nekoliko stvari pa se dobro pripremiti na vrijeme. Prvi korak je svakako postavljanje košnice kako biste osigurali pčelama mirno i sigurno stanište. A još jedan od dodataka koji će vam trebati kasnije je i pčelarska vaga.

Važnost košnica

Pčelama su košnice iznimno bitne pa biste se vi kao pčelar za to trebali pobrinuti. No, nije lako zavirivati u košnicu kako biste vidjeli je li sve u redu. Ipak, postoji jednostavnije rješenje, a to je vaganje košnice. U te svrhe se koristi pčelarska vaga koja će vam dati sve potrebne informacije. A dvije informacije koje će vam ona pružiti o košnici su najvažnije:

  • Koliko meda sadrži
  • Koliko je u njoj pčela

Tako ćete uz pomoć pčelarske vage moći saznati te dvije informacije bez da uznemiravate pčele gledajući im u košnicu, a to je vrlo bitno.

Napredni modeli pčelarskih vaga

Osnovna pčelarska vaga će vam uglavnom dati neke osnovne podatke koji vam mogu biti korisni. Planirate li se malo ozbiljnije baviti pčelarastsvom, isplati se kupiti napredniju pčelarsku vagu koja će vam ponuditi i puno više informacija od tih osnovnih. Tako ćete dobiti i razne statističke podatke koje možete iskoristiti za veću produktivnost ili za analizu postojećeg stanja. 

Pčelarska vaga
Pčelarska vaga je spojena i na internet

Isto tako, ovakvi napredni modeli upozorit će vas na neke moguće probleme kako biste mogli reagirati na vrijeme i spasiti pčele i košnicu od moguće katastrofe.

Ne propustite: Trgovina za male životinje s velikim izborom

Učinkovitost pčelarskih dodataka

Pčelarska vaga kao jedan od pčelarskih dodataka može itekako utjecati na učinkovitost. Pojedini modeli su toliko napredni da su spojeni na internet te vam mogu pružati sve potrebne informacije o košnicama gdje god se vi nalazili. Svi podaci se automatski spremaju i šalju na neki oblik pohrane u oblaku pa vrlo jednostavno možete doći do svih tih podataka.

Digitalna pčelarska vaga

Zbog gore navedenih značajki, košnice ne moraju biti u vašoj blizini, već ih možete imati i negdje daleko od vas. Bitno je samo da se pčelarska vaga može spojiti na internet i svi podaci će vam biti nadohvat ruke.

Članci u istoj kategoriji: