Savjeti za prevenciju i uklanjanje krpelja na psu

Krpelji, ti mali paraziti, mogu postati velika briga za vlasnike pasa diljem svijeta. Iako su mali, njihov potencijalni utjecaj na zdravlje vašeg ljubimca može biti velik. Krpelji na psu se hrane krvlju, a ujedno prenose različite bolesti koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje vašeg ljubimca. Osim fizičke nelagode koju uzrokuju ugrizima, oni mogu biti nositelji bolesti. 

Krpelji na psu
Krpelji na psu predstavljaju ozbiljnu prijetnju njegovom zdravlju, budući da njihovi ugrizi ne samo izazivaju nelagodu, već često prenose i razne bolesti

Srećom, postoje različiti preparati i metode prevencije koje vam omogućuju zaštitu vašeg psa od tih nametnika. Ovaj tekst će istražiti različite načine kako se nositi s krpeljima na psu, pružiti vam informacije o različitim opcijama koje su dostupne i pomoći vam da donesete informiranu odluku o najboljem načinu zaštite vašeg četveronožnog prijatelja. 

Krpelji na psu i mogući zdravstveni rizici

Krpelji na psu predstavljaju ozbiljnu prijetnju njegovom zdravlju. Njihovi ugrizi ne samo da izazivaju nelagodu, već često prenose i razne bolesti. Lyme bolest, babesioza i anaplazmoza su samo neki od potencijalnih zdravstvenih problema koje ovi nametnici mogu uzrokovati kod pasa. Simptomi ovih bolesti uključuju: 

  • Groznicu
  • Slabost
  • Bol u zglobovima 
  • Probleme sa srcem

Zbog toga je važno pažljivo pratiti i pregledavati kožu svog psa nakon svakog izlaska u prirodu, posebno u područjima gdje je prisutan visok rizik od izlaganja krpeljima. Sve kako biste bili sigurni da neki nije završio na vašem psu.

Kako zaštititi vašeg psa od ugriza krpelja

Kao što je već navedeno, krpelj na psu može biti opasan pa je prevencija vrlo važna. Srećom, postoji niz metoda i sredstava koja mogu pomoći u zaštiti vašeg psa. To uključuje upotrebu antiparazitskih lijekova, ogrlica protiv krpelja i redovite provjere kože vašeg psa kako biste ih na vrijeme uočili i uklonili. 

Naš uspješni način borbe protiv krpelja na psu

Vaš veterinar može pružiti korisne savjete o najboljim metodama prevencije, uzimajući u obzir specifične potrebe vašeg psa i područje u kojem živite.

Metode i sredstva za kontrolu krpelja na psećoj koži

Tržište nudi različite proizvode i metode za kontrolu krpelja na psima. Ovo uključuje sve, od repelenata i ogrlica, do topičkih tretmana i oralnih lijekova. Važno je konzultirati se sa svojim veterinarom kako biste pronašli najbolje rješenje za vašeg psa pa to nemojte zanemariti.

Neki psi mogu imati posebne potrebe i reakcije na određene proizvode, pa je stručno mišljenje ključno. Bez obzira na odabranu metodu, redovito praćenje i brza reakcija na prisustvo krpelja na psu su od vitalne važnosti kako bi se očuvalo njihovo zdravlje.

Članci u istoj kategoriji: