Uredite vrt ili dvorište s kvalitetnom kosilicom

Svi koji imaju vrt ili dvorište svjesni su koliki je blagoslov imati vanjski prostor za uživanje, dječju igru i ispijanje omiljenog napitka te koliko mnogi žude za takvim prostorom. Ipak, posjedovanje vrta ili dvorišta iziskuje i određeno vrijeme i trud kako bi on izgledao uredno i lijepo, posebno ukoliko ima i travnjak. 

Ukoliko ste i vi u skupini koja planira vrt i dvorište s travnjakom ili ih pak već imate dobro ste upoznati s činjenicom da je kosilica jedan od nužnih alata koje ćete morati posjedovati kako biste se mogli adekvatno brinuti o svom dvorištu i vrtu. Upravo zbog toga u nastavku donosimo nekoliko važnih informacija vezanih uz kupnju kosilice.

Velik izbor kosilica u specijaliziranim trgovinama

Vremenom se proizvodnja kosilica uvelike razvila pa tako danas na tržištu postoji velik broj različitih modela s različitim namjenama i za različite potrebe, a neki od najpopularnijih modela kosilica su:

  • Žičana 
  • Vretenasta 
  • Traktorska 
  • Kompaktna 
  • Grebenasta 
  • Robotska 

S obzirom da je izbora mnogo, u ovom članku olakšat ćemo vam izbor pa u nastavku donosimo specifičnosti svake od njih kako biste lakše odabrali najbolju kosilicu idealnu za vaše potrebe.

Rješenje za manje vrtove

Prvo pravilo za sve koji imaju manji vrt ili dvorište s travnjakom  je to da trebate izbjegavati masivne kosilice koje se neće moći zavući pod stabla ili uske kutove. U tom slučaju stručnjaci savjetuju kupnju žičane kosilice koja je idealna za strmije terene sa zavučenim dijelovima koje ova vrsta izvrsno može doseći. 

Vlasnici većih travnatih površina svakako bi trebali izbjegavati ovu vrstu jer ona ne može ravnomjerno pokositi travu.

Također pročitajte: Iskoristite prirodnu sunčevu svjetlost za solarne lampe

Lak odabir za vlasnike srednjih i velikih vrtova

Ukoliko pak pripadate skupini koja posjeduje srednje velike vrtove i travnjake, stručnjaci savjetuju kupnju rotacijske ili vretenaste kosilice koje kose uz pomoć vrtećeg noža te su jednostavne za upotrebu. S druge pak strane, vlasnicima velikih vrtova savjetuje se kupnja grebenaste ili traktorske kosilice koje su primjerenije za košnju trave na velikim površinama, dok su pak za košnju travnjaka na strmim terenima odličan odabir kompaktne benzinske kosilice jer ih je vrlo lako gurati pred sobom. 

Kosilice s plutajućim rotirajućim elementima
Kosilice s plutajućim rotirajućim elementima idealni su za veće travnjake

Ovisno o veličini vrta i travnjaka izaberite mdoel koji je najprimjereniji za teren koji kosite i svakako slijedite pravilo da je manje više jer nema smisla kupovati ogromne i jake modele ukoliko imate malen vrt. U tom slučaju će košnja biti teža i dugotrajnija ukoliko budete morali baratati velikim i jakim strojem koji pritom ne može dohvatiti sva željena mjesta.

Pčelarska vaga

Važnost vaganja pčelinjih košnica

Osnovna pčelarska vaga će vam uglavnom dati neke osnovne podatke koji vam mogu biti korisni. Planirate li se malo ozbiljnije baviti pčelarastsvom, isplati se kupiti napredniju pčelarsku vagu koja će vam ponuditi i puno više informacija od tih osnovnih.

Članci u istoj kategoriji: