Spirulina se koristiti od davnina

Danas je napredak medicine itekako vidljiv. Kada dođe do neke bolesti, one se lakše dijagnosticiraju, a ujedno postoji i veliki izbor lijekova koji bi trebali pomoći na putu prema ozdravljenju. Neke bolesti su tako u današnje vrijeme potpuno nestale, što je jedna od prednosti koju nam je omogućio napredak tehnologije u medicini.

No, priroda nam još uvijek može pružiti razne zanimljive preparate koji se mogu koristiti za liječenje raznih bolesti. Jedna od takvih je i spirulina, koja nije toliko naveliko poznata, ali pogledamo li malo kroz povijest, vidjet ćemo da je mnogi već odavno koriste.

Povijest spiruline

Prije 4000 godina, spirulina se u Kini koristila za liječenje raznih bolesti. Narodi koji su poznati po korištenje spiruline su Maye i Azteci, a oni su je osim u ljekovite svrhe koristili i u svakodnevnoj prehrani. Danas se spirulina dosta koristi i u gastronomiji u Aziji.

Spirulina se često naziva i superhranom

Još jedno pleme koje je prepoznalo njezina blagotvorna svojstva je Kanembu. To su urođenici koji žive u blizini jezera Johann u Čadu. Oni od spiruline pripremaju visokovrijedne namirnice. 

Alga s blagotvornim svojstvima

Spirulina je modrozelena alga i vrlo je stara. Starost na planetu joj se procjenjuje na otprilike tri milijarde godina, te ju zbog toga smatraju jednom od najstarijih biljaka. U Dolomitima su pronađeni prvi fosili spirulina, a prema nekim istraživanjima, smatra se da su stari preko 2 milijarde godina.

Video: Što je Spirulina? Vaš cjelovit vodič za ovu vrhunsku superhranu

Riječ je o prokariotskim, autotrofnim i fotosintetskim organizmima. U praksi to znači da uz pomoć procesa fotosinteze mogu sami proizvoditi kisik i organsku tvar. Spirulina je nutritivno izrazito bogata pa je gotovo nemoguće nabrojati sve prednosti koje može imati na organizam, ako se redovito konzumira.

Pročitajte i sljedeći članak: Wellness paketi za dvoje kao romantični bijeg

Bogat nutritivni sadržaj

U literaturi se spirulina često naziva i superhranom. Ona sadrži proteinski kompleks koji je čak 95 % iskoristiv u našem organizmu. Ujedno sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru, vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, glikolipide i sulfanolipide. Također sadrži i mnogo drugih neophodnih vitamina za organizam, ali i preko 2000 enzima.

Spirulina sadrži i pigmente kao što su:

  •  Klorofil
  •  Ksantofil
  •  Ehinenon

Uz sve to, spirulina je bogata željezom i magnezijem, ali i drugim važnim mineralima, kao što su:

  •  Kalcij
  •  Krom
  •  Bakar
  •  Kalij
  •  Fosfor
  •  Cink

Kada se u obzir uzmi svi ti bogati nutritivni sastojci koje spirulina posjeduje, ali i brojni blagotvorni učinci na organizam, svakako razmislite o njezinom uzimanju u obliku dodataka prehrani.

Članci u istoj kategoriji: