Zubni implantati su zamjene za zube prirodnog izgleda

Iako su zubni implantati postali sve više popularni kao opcija za zamjenu izgubljenih zuba, važno je istaknuti da održavanje oralne higijene igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti zuba, kao što su karijes, gangrena zuba ili paradentoza. Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu mogu spriječiti ili smanjiti rizik od ovih bolesti. 

Zubni implantati pružaju brojne prednosti kao trajno rješenje za zamjenu izgubljenih zuba.

Ipak, neki ljudi mogu izgubiti zube zbog bolesti, ozljeda ili drugih problema, što može utjecati na žvakanje hrane, govor i samopouzdanje. Zubni implantati su umjetne zamjene za zube koje se postavljaju u vilicu kako bi se stvorila čvrsta osnova za ugradnju umjetnih zuba. 

Prednosti zubnih implantata

Zubni implantati pružaju brojne prednosti kao trajno rješenje za zamjenu izgubljenih zuba. Prvenstveno, izgledaju i pružaju osjećaj prirodnih zuba. Oni se ugrađuju u čeljust i čvrsto prianjaju uz kost, pružajući prirodan osmijeh i vraćajući samopouzdanje pacijentima. 

S druge strane, oni omogućavaju normalnu funkciju žvakanja hrane. Pacijenti mogu jesti sve vrste hrane bez ikakvih poteškoća ili nelagode. Zubni implantati su dugotrajno rješenje – uz pravilnu njegu i redovite stomatološke preglede, mogu trajati dugi niz godina, pa čak i cijeli život. 

Ne propustite ovaj članak: Razumijevanje je prvi korak sprječavanja i liječenja katarakte

Postupak ugradnje u čeljust

Ugradnja zubnih implantata je složen postupak koji uključuje postavljanje umjetnih korijena zuba u čeljust kako bi se stvorila stabilna podloga za nadogradnju zubnih nadomjestaka. Ovaj postupak obično uključuje nekoliko koraka. Prvo, kirurg precizno postavlja implantate u čeljust pod lokalnom anestezijom. Nakon toga, oni se moraju integrirati s okolnom kosti. Ovaj proces traje nekoliko mjeseci kako bi se osiguralo čvrsto prianjanje. 

Nakon što seuspješno integriraju, stomatolog će na njih postaviti protetski dio, poput:

  •  Krunice
  •  Mosta
  •  Proteze

Ugradnja zubnih implantata je prilagođena svakom pacijentu i može zahtijevati više posjeta stomatologu. 

Njega zubnih implantata 

Njega zubnih implantata igra ključnu ulogu u održavanju njihove dugotrajnosti i funkcionalnosti. Temeljito četkanje zuba dva puta dnevno i korištenje zubnog konca pomaže u uklanjanju plaka i ostataka hrane koji mogu dovesti do upale desni ili infekcije. Preporuča se meka četkica za zube i neabrazivna pasta kako bi se izbjegle ogrebotine ili oštećenja protetskog dijela implantata. 

Redoviti posjeti stomatologu omogućuju praćenje stanja i provjeru eventualnih problema ili potrebe za intervencijom. Pušenje može negativno utjecati na ozdravljenje implantata, pa je važno izbjegavati pušenje ili kontrolirati druge štetne navike poput grickanja leda ili pranje zuba prejakom silom. Zdrava prehrana bogata vitaminima i mineralima pomaže održavanju zdravlja desni i kostiju koje ih podržavaju.

Članci u istoj kategoriji: