Vitamini kao nadopuna aktivnih sastojaka

Vitamini čine osnovu dodataka aktivnih tvari koje se inače dobivaju iz hrane, a koji su biljnog ili životinjskog podrijetla. U posljednjih nekoliko godina ova znanost se jako razvila te se sve intenzivnije istražuje djelovanje takvih pripravaka na ljudsko tijelo i organizam. 

U tom smislu sve veći broj ljudi počeo je svakodnevno preventivno ili zdravstveno inducirano uzimati njih i različite prehranske dodatke kako bi u svom tijelu osigurali balans hranjivih tvari.

Što su zapravo prehranski dodaci?

S obzirom da se klasični prehranski dodaci nalaze na razmeđi hrane i lijeka, nerijetko dolazi do nesuglasica oko interpretiranja njihove primjene i učinkovitosti. Prema svojoj službenoj definiciji oni su ipak hranjive tvari u kojima se nalaze koncentrirani hranjivi sastojci. A kada govorimo o njihovom konzumiranju, oni se uzimaju u doziranom obliku sa svrhom obogaćivanja unosa hranjivih sastojaka u uobičajenu prehranu.

Vitamin C kao dodatak prehrani
Vitamin C (ili askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi s antioksidativnim učinkom

Možda će vas zanimati i sljedeći članak: Zamjenski obroci su ponekad jedina opcija

Kome trebaju dodaci prehrani

Prije svega je vrlo važno naglasiti da dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu. Ista stvar je i s vitaminima u tijelu. Također, nikako se ne bi smjeli uzimati prije procjene nutritivnog statusa koju provode liječnici i nutricionisti uz pomoć laboratorijskih analiza te praćenjem fizioloških simptoma koji reflektiraju deficit određenih nutrijenata u tijelu.

https://www.youtube.com/watch?v=fLf3krJ9Wec
Top 5 dodataka prehrani

Neki od najčešćih simptoma manjka vitamina u organizmu su:

 • Oslabljen imunitet
 • Učestale infekcije
 • Anemija
 • Nekvalitetni kosa, koža i nokti
 • Smanjen apetit
 • Grčevi u mišićima
 • Umor, slabost, iscrpljenost
 • Potištenost, nesanica
 • Sporo zacjeljivanje rana

Najbolja kombinacija vitamina

Još jedno često pitanje je i ono koje se odnosi na to koja je to optimalna kombinacija nutrijenata. S obzirom da je svaki organizam različit u više segmenata nema potpuno univerzalnog odgovora, ali postoje neka načelna pravila kao što su sljedeća:

 • Vitamini A,D, E i K ne bi smjeli biti zastupljeni u višim vrijednostima od preporučenih RDA vrijednosti
 • Vitamini B skupine i vitamin C mogu biti zastupljeni u višim dozama (trostruko veće doze su prihvatljive)
 • Minerali su obično prisutni u nižim dozama od preporučenih
 • Treba izbjegavati prehranske dodatke koji sadrže više od 60 % dnevne potrebne količine željeza (ukoliko ih nije preporučio liječnik zbog manjka željeza)

Sva navedena pravila trebalo bi provoditi jer uzimanje vitamina i prehranskih dodataka u količinama koje su znatno iznad preporučenih dnevnih doza može biti štetno za zdravlje. Zato možemo reći da ovdje vrijedi pravilo manje je više, a o svemu se najbolje savjetovati s odabranim liječnikom i/ili farmaceutom. 

Čitajte i sljedeći članak: Zubni implantati su zamjene za zube prirodnog izgleda

Iako su zubni implantati postali sve više popularni kao opcija za zamjenu izgubljenih zuba, važno je istaknuti da održavanje oralne higijene igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti zuba, kao što su karijes, gangrena zuba ili paradentoza. Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu mogu spriječiti ili smanjiti rizik od ovih bolesti. 

Članci u istoj kategoriji: