Prepoznajte znakove depresije

Depresija je pojava koja se u posljednjih nekoliko godina sve češće pojavljuje te nema neke razlike ovisno o spolovima ili generacijama. Stres je jedan od njezinih glavnih razloga, no postoji još mnogo stvari koje mogu dovesti do nje.

Rano prepoznavanje depresije veoma je važno kako bi na vrijeme mogli početi s terapijom. Ipak, depresija je veoma personalna bolest, pa se znakovi depresije mogu razlikovati od osobe do osobe, te ih je stoga ponekad teško prepoznati na vrijeme.

Poznati znakovi depresije

Najočitiji znakovi depresije oni su koji se najčešće spominju kada se o depresiji govori:

  • Tuga
  • Bezvoljnost
  • Loše raspoloženje

Ipak, znakova depresije mnogo je više, te se ne moraju svi pojavljivati kod osobe koja od nje pati. Stoga, kako biste mogli prepoznati znakove depresije, morate prije svega dobro poznavati osobu, samo ćete tako moći primijetiti ponekad suptilne razlike u ponašanju osobe. Također, važno je napomenuti kako, primijetite li neke od ovih znakova depresije kod sebe, to ne mora značiti da patite od nje, no svakako je dobro da se oko toga posavjetujete s liječnikom, jer vam samo on može dati dijagnozu.

Kako biste se riješili depresije, preporuča se odlazak na godišnji odmor, gdje zaboravite na brige koje vas svakodnevno muče. Terme ili more vam nude opuštanje koje će vas udaljiti od vaših briga.

Promjene u ponašanju

Znakove depresije najlakše je pratiti preko promjena u ponašanju jer postoje brojni. Prije svega, tu je negativan pogled na svijet kao i manjak energije koju osoba ima. Također, skrivanje i zanemarivanje problema ili pak zatrpavanje poslom kako bi se izbjeglo suočavanje s problemima također može biti jedan od znakova depresije. 

Prevelika samokritičnost, osjećaj beznadnosti i manjak interesa za sve aktivnosti, čak i one koje su do tada bile važne ili činile osobu sretnom, jedan su od najočitijih znakova da patite od depresije.

Fizičke promjene

Depresija ima i svoje fizičke znakove, koje je nešto teže uočiti. Prije svega, ona uvelike može utjecati na kvalitetu sna, pa jedan od znakova mogu biti i premalo ili previše sna, kao i često buđenje tijekom noći. 

Još neki znakovi koji mogu biti povezani s depresijom su:

  • Manjak koncentracije
  • Zaboravljivost
  • Osjećaj stalnog fizičkog i psihičkog umora
  • Usporenost

Ipak, s druge strane, uz depresiju često mogu dolaziti i anksiozni poremećaji, koji mogu uzorkovati uznemirenost. Griženje noktiju, nemirni pokreti, nemogućnost mirnog sjedenja ili stajanja te napadi panike su još neki od znakova koji se mogu pojaviti kod nekih osoba.

Članci u istoj kategoriji: