Minerali koji život znače

Osim vitamina, minerali su još jedna skupina tvari koja je izrazito bitna za zdravlje našeg organizma i treba ju konzumirati kroz prehranu ili pak dodatke prehrani. S obzirom da minerale ne možemo stvoriti, njihov kontinuirani unos kroz prehranu veoma je važan kako bismo mogli živjeti zdravim životom.

Nažalost, mnogi tome ne pridaju puno pažnje na vrijeme, nego tek kada već dobiju neku dijagnozu koja se mogla prevenirati.

Video: Koja je razlika između vitamina i minerala?

Mnoge uloge minerala u tijelu

U našem se organizmu minerali nalaze u mnogim važnim ulogama. Osim što ih možemo pronaći u kostima, važnu ulogu imaju i u izgradnji:

Oni ukupno čine oko 4,5 % naše tjelesne mase. Ovih anorganskih kemijskih elemenata postoji točno 103, a čak 80 do tih 103 nalazi se u nekom obliku u našem tijelu. Svaki od tih minerala ima svoju funkciju, a međusobno su također veoma povezani. Upravo radi velike količine minerala u tijelu i njihovih raznih uloga, važno je regulirati njihov unos kroz prehranu ili dodatke prehrani!

Pronađite minerale u raznim oblicima

Minerale je moguće pronaći u raznim vrstama hrane i dodacima prehrani, no prije svega je važno znati na koje ciljate. Neki od najpopularnijih minerala su:

  •  Kalcij
  •  Željezo
  •  Cink
  •  Magnezij
  •  Selen
  •  Natrij
  •  Kalij
  •  Jod

Sve je njih moguće uzimati kroz redovitu prehranu namirnicama koje su njima bogate, no ako u vašem tijelu nedostaju veće količine minerala, nedostatke je najbolje nadomjestiti putem dodataka prehrani, a ako je problem jako velik, i preko lijekova. Njihov nedostatak može uzrokovati umor, probleme s imunitetom, krhke kosti, probleme sa živčanim sustavom i manjak enzima, probleme s reprodukcijom i mišićima, ili pak razne bolesti poput gušavosti.

Važnost dobrog dodatka prehrani

S obzirom da je minerala u tijelu 80, i svaki ima svoju ulogu, veoma je lako propustiti unos prave količine putem prehrane. No, isto tako veoma je lako odabrati dodatak prehrani koji vam treba pomoći, a da za vaš sustav nema nikakve utjecaje. Prije no što birate dodatak prehrani, provjerite kojih minerala nedostaje u vašoj prehrani ili pak primjećujete li simptome nedostatka određenih minerala.

Video: Koji minerali obavezno idu zajedno, a koji nikako?

Ako su vaši simptomi jaki, nemojte pak pretjerivati s unošenjem minerala putem dodataka prehrani da nadoknadite nedostatke, jer pretjeranom konzumacijom dodataka prehrani možete samo uzrokovati prekoračenje dnevne doze i sve nezgodne posljedice koje to ima na organizam.

Znate da je Spirulina modrozelena alga i vrlo je stara. Starost na planetu joj se procjenjuje na otprilike tri milijarde godina. Više o toj algi možete pročitati u članku Spirulina se koristiti od davnina.

Članci u istoj kategoriji: