Sedam stoljeća postojanja espadrila

Espadrile se smatraju jednim od najstarijih komada obuće. Neka arheološka istraživanja pokazuju kako postoje od 14. stoljeća, dok drugi smatraju kako je njihova prošlost još i dulja. Zemlja podrijetla im je Španjolska, a ime duguju vrsti mediteranske trave koja služi za izradu konopa koji se nalazi na njihovom potplatu. 

S obzirom da je Španjolska vrlo topla zemlja, ne čudi da upravo iz nje potiče ova vrsta lagane, prozračne i udobne ženske obuće.

Obuća za sve društvene slojeve

S obzirom da materijal za njihovu izradu potječe iz prirode te da je način njihove izrade vrlo jednostavan, brz, a materijali jeftini, nije trebalo dugo da espadrile kao obuća postanu vrlo popularne kod svih slojeva ljudi. Tako je nekada svatko u svom ormaru imao barem dva para:

  • Crne espadrile koje su se koristile za rad
  • Bijele, prigodne espadrile koje su se nosile nedjeljom u crkvu ili za ostale prigodne događaje i svečanosti

U svojim počecima, ova vrsta obuće se proizvodila isključivo u crnoj, nešto rjeđe u tamnoplavoj boji i bile su smatrane isključivo obućom radnika kojima je trebala udobna obuća tijekom obavljanja rada. Kasnije su se espadrile, upravo zbog udobnosti počele proizvoditi i u bijeloj boji, a kasnije i u drugim bojama, dok danas pronalazimo i one višebojne sa različitim uzorcima.

Espadrile kao ljetni hit

Dolaskom toplijih dana sve je veći broj žena i muškaraca koji se odlučuju za nošenje espadrila. One mogu biti lagana muška, ali češće su ženska obuća. U posljednjih desetak godina zavladala je svijetom u ljetnom razdoblju, kako za šetnje na moru tako i za šetnje uzavrelim gradskim i kontinentalnim ulicama.

Espadrile kao ljetni hit
Espadrile so modna poletna obutev za vroče dni

Razlog zbog kojeg espadrile nosi sve veći broj ljudi zasigurno je njihova udobnost i prianjanje svakoj vrsti i veličini stopala, njihova lakoća te prozračnost koju daju stopalu.

Velike mogućnosti kombiniranja obuće i odjeće

Za razliku od neke druge ženske obuće, espadrile ženama koje ih nose omogućuju kombiniranje s velikim brojem odjevnih predmeta. U tom smislu ih možete kombinirati s casual odjevnim predmetima poput kratkih traper hlača i obične pamučne ženske majice. No, isto tako pristaju i uz elegantne haljine, suknje i bluze, kao i uz različite poslovne odjevne predmete poput hlača na crtu, sakoa, suknji i odjela.

Video: Kako nositi Espadrile

Osim toga, espadrile smeđom, neutralnom bojom svoga đona omogućuju kombiniranje s velikim brojem boja što je također vrlo poželjno, pogotovo u proljetnom i ljetnom razdoblju kada svi nose nešto življe boje i uzorke.

Članci u istoj kategoriji: