Svječice za auto su iskra koja pokreće vaše vozilo

Svječice za auto vrlo su važan element svakog automobila i neophodne su njegovom dobrom funkcioniranju. Njihova glavna zadaća je pokretanje motora i održavanje njegove radne funkcije tijekom vožnje, ma koliko ona duga bila. Svječice funkcioniraju na jednostavnom principu stvaranje iskre između elektroda koje na taj način pale smjesu u cilindru koja će osloboditi veliki stupanj energije i tako pokrenuti vaše vozilo i održati ga u stanju kretanja.

Ispravnost svječica je bitan faktor pokretanja auta jer njihova neispravnost dovodi ili do nemogućnosti pokretanja auta ili do otežanog pokretanja koje će uzrokovati lošiju vožnju, potrošnju velike količine goriva i slično.

Redovna izmjena svječica osigurava normalnu funkciju motora

Postoji mnogo razloga zašto treba paziti na ispravnost svječice za auto i mijenjati ih dovoljno često, a neki od njih su prilično ozbiljni. Do redovne zamjene svječica obično dolazi kod mijenjanja ulja ili nakon određene prijeđene kilometraže (uobičajena je izmjena nakon četrdesetak tisuća prijeđenih kilometara). Mnogi vlasnici automobila svječice mijenjaju i češće jer dolazi do njihovog oštećenja i samim time problema u vožnji.

Svječice za auto za Honda Civic
Svječice za auto su element motora s unutarnjim izgaranjem koji stvara iskre uz pomoć visokonaponske električne struje ili autoelektrike iz svitka za paljenje ili magneta za paljenje.

Oštećenja svječica

Najčešća oštećenja i nepravilnosti vezane uz rad motora i njegovo paljenje vezani su uz korozivnost svječice za auto, uzrokovane viškom vlage i nakupljanjem prljavštine na njima koja će im onemogućiti normalan rad. Jedna od čestih grešaka koje vozači rade, pokušavajući održati životni vijek svječica, je nanošenje antikorozivnog spreja na njih.

Video: Zamjena svjecica na motoru i endoskopski pogled u cilindar (KIA Ceed JD)

Glavni cilj nanošenja spreja je sprječavanje korozije, ali upravo će taj sprej otežati rad svječicama jer je on jako dobar magnet za prašinu i nečistoće. Prilikom izmjene svječica treba biti vrlo oprezan jer neoprezna izmjena može dovesti do oštećenja glave motora, a to popravak tog oštećenja zahtjevan je i skup posao. Povjerite izmjenu svječica profesionalcu i osigurajte normalan rad motora.

Koje svječice koristiti i kako znati da li dobro rade?

O stanju svječice za auto najbolje govori njena boja. Upravo je ona glavni detektor ispravnosti svječica i može otkriti postoji li neki problem vezan uz njih. Na svjećici se nalazi glavna elektroda i ako je ona boje bijele kave tada je:

  • svječica sigurno ispravna
  • uspješno će upaliti motor
  • održati će ga u radnom modu

S druge strane, ako je elektroda rastopljena, masna ili prljava, takva svječica neće dobro funkcionirati i potrebno ju je zamijeniti novom.

Najsigurnije paljenje motora vašeg automobila je pomoću svječica koje preporučuje njegov proizvođač. Originalne svječice su dugotrajne i pouzdane, a ako ćete koristiti neke druge uzmite one pouzdanih proizvođača jer vas neće ostaviti na cjedilu.

Članci u istoj kategoriji: