Opstipacija kod djece čest je problem

Opstipacija, odnosno zatvor, problem je koji iz niza različitih razloga može mučiti sve ljude, bez obzira na dob. Ipak, za razliku od odraslih, opstipacija kod djece može stvarati dodatne poteškoće, jer osim svih popratnih simptoma kod djece može uzrokovati i razne dodatne probleme poput bolova i grčeva, ali i izbjegavanja odlaženja na WC.

Zato je svakako dobro što ranije je prepoznati kako bi olakšali djeci ovaj problem i u konačnica ga uklonili.

Opstipacija kod djece
Opstipacija kod djece je čest problem

Prepoznajte simptome zatvora

Opstipacija kod djece je problematična jer nema neke posebne vanjske simptome koje možete prepoznati, pa je sve na što se možete osloniti djetetov opis problema s kojima se suočava, ako je ono uopće dovoljno staro da bi vam to moglo opisati. 

Upravo zbog toga, važno je obratiti pozornost na djetetove navike i probleme tijekom obavljanja nužde:

  •  provodi li mnogo vremena na WC-u
  •  koliko često odlazi na WC
  •  žali li se na tvrdu stolicu i teško obavljanje nužde

Opstipacija kod djece relativno je čest problem s kojim se susreću mnogi roditelji i djeca.

Pripazite na prehranu

Prvi savjet koji trebate primijeniti kada primijetite da dijete pati od opstipacije jest da obratite pozornost na prehranu. Hrana koju jedemo te količina vode koju konzumiramo tijekom dana direktno utječe na stolicu, pa je kod zatvora kod djece veoma važno napraviti potrebne promjene koje mogu olakšati ovaj problem. 

Prehranu treba obogatiti namirnicama punim vlaknima te izbjegavati:

  •  kruh
  •  pekarske proizvode
  •  šećere

Mliječna hrana također nije dobra za probavu te može dodatno pogoršati opstipaciju kod djece, pa ju je potrebno konzumirati u manjim količinama, a pomoći mogu bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, naranče i slično voće.

Obratite pozornost na odlaske na WC

Također, veoma je važno dati djetetu do znanja da će izbjegavanje odlaska na WC i obavljanja nužde samo dodatno pogoršati ovaj problem, stoga je važno poticati obavljanje nužde i dati djetetu podršku u tome. 

Video: Prvi korak – Opstipacija kod djece

Kretanje i vlaknasta hrana također vam mogu pomoći, no ako primijetite kako opstipacija kod djeteta traje više od tri dana, dobro je razmisliti i o laksativima. Ipak, nikada ih nemojte davati djeci bez konzultacije s liječnicima te imajte na umu kako je, ako se oni uopće mogu davati djeci, dozu potrebno prilagoditi djetetovoj dobi i težini. Osmotski laksativi generalno su najbolja opcija kod duže opstipacije kod djece.

Članci u istoj kategoriji: