Lakoća okretanja volana uz pumpe za servo

Nešto stariji vozači, koji su nekada vozili aute starije generacije, zasigurno se sjećaju iskustva vožnje kada nisu postojali tzv. servo volani. Tada je za okretanja volana bilo potrebno dosta snage jer se nisu tako lako dali okretati. Uvođenjem pumpi za servo u automobile, to se drastično promijenilo i danas se volani mogu okretati gotovo jednim prstom. 

Mlađi vozači danas tako uživaju u vožnji, a nisu niti svjesni koliko je to nekada ranije bilo problematično.

Servo pumpa
Zamjena pumpe za servo može biti vrlo skupa

Princip rada pumpe za servo

Automobili danas posjeduju poseban sustav koji je zadužen za pomicanje volana. Najvažniji dio tog sustava je automobilska pumpa za servo. Ona je zadužena za:

  • Stvaranje pritiska
  • Dovođenja ulja pod pritiskom na tzv. servo letvu

Pumpu za servu u autu pokreće motor i to putem akumulatora ili remena. Razlikujemo dvije vrste: električnu i hidrauličnu.

Pročitajte i sljedeći članak: Svječice za auto su iskra koja pokreće vaše vozilo

Kvarovi u servo sustavu auta

Današnji svi automobili novije generacije posjeduju servo sustav upravljanja te neki oblik servo pumpe. No, ona je također podložna kvarovima. Najčešći kvar je povezan s curenjem ulja u nekom dijelu sustava. Do puknuća cijevi kroz koje prolazi ulje dolazi zbog velikog pritiska. Ovakav kvar lako ćete primijetiti jer ćete teško zakretati volan. No, ovakav kvar se vrlo lako može riješiti zamjenom cijevi pumpe za servo.

Video: Kako proveriti servo ulje?

Drugi nešto češći kvar povezan je sa zujanjem prilikom okretanja volana. To je znak da je došlo do kvara ležaja. On je također zamjenjiv, ali u većini slučajeva će biti potrebna zamjena cijelog kompleta.

Zamjena manjih autodijelova

Servo pumpa je dio automobila čija zamjena može biti dosta skupa. Zato će vam automehaničar u slučaju mogućeg kvara prvo pokušati pronaći mjesto kvara te pokušati promijeniti samo određene manje dijelove, kao što su:

Riječ je o autodijelovima koji su puno jeftiniji te će njihova zamjena biti puno jefitnija od zamjene cijelog dijela. No, bitno je napomenuti kako je i u slučaju bilo kakvih drugih kvarova najbolja pomoć brza reakcija. Osjetite li bilo kakve promjene prilikom upravljanja automobilom, primjerice teže okretanje volana u jednu stranu, nemojte odgađati odlazak automehaničaru već to učinite što prije. Na taj način će automehaničar moći što prije pogledati vaše vozilo i puno su veće šanse da nećete morati vršiti velike popravke, već da će biti dovoljno zamijeniti samo one osnovne autodijelove. 

Članci u istoj kategoriji: