Put polo majica iz svijeta sporta u svijet mode

Polo majica danas je nezaobilazan dodatak u ormaru svake osobe, bez obzira na dob, spol ili stil.

Iako se danas povezuju s nešto svečanijim casual stilom, prve polo majice započele su kao dio sportske opreme, odnosno dres, i to, suprotno onome što implicira njihovo ime, za igranje tenisa.

Košulje za sport

Kreator prve muške polo majice bio je u to doba svjetski poznati francuski tenisač čije je prezime danas najpoznatije iz svijeta mode. Rene Lacoste prvi je model na teniske terene obukao za US Open 1923., i time u svijet tenisa unio promjene koje se osjete i danas.

Naime, tenis se u to doba igrao u košuljama koje su bile zataknute u hlače i čiji su rukavi bili zavrnuti. Igra u košuljama predstavljala je problem na nekoliko fronti. Materijal nije bio prozračan, rukavi su se često odvrtali te se košulja često izvlačila za vrijeme igre, pa je stalno bilo potrebno popravljati dres.

Ugodnija igra uz polo majice

Kao i drugi tenisači tog doba, i Rene je mrzio košulju za tenis. Ipak, za razliku od njih, Rene se prije US Opena te godine bacio s prijateljima iz modne industrije u kreiranje odjevnog predmeta koji će mu tu muku olakšati. Osmislio je majicu od posebnog tkanja pamuka, zvanog pique pamuk, koji je bio prozračan. 

Majica je imala sljedeće karakteristike:

  • rukave duljine do lakta
  • kragnu koja se i dalje mogla podići da čuva vrat od sunca
  • produženu stražnju stranu koja se nije izvlačila iz hlača za vrijeme igre
  • nekoliko gumba sprijeda koji su se mogli otkopčati

Odnosno, stvorio je polo majicu za muškarce kakvu poznajemo danas.

Od sporta do mode

Polo majica ubrzo se proširila ne samo u svijetu tenisa već i u druge sportove, a Lacoste je nakon povlačenja iz tenisa osnovao i tvrtku pod njegovim imenom koja se fokusirala na proizvodnju polo majica. 

Polo majice

Iako su polo majice već tad postale popularan odjevni predmet, prava eksplozija u popularnosti nastala je pedesetak godina kasnije, kada ih je poznati dizajner Ralph Lauren uključio u svoju proljetnu kolekciju. Od tada, polo majice postale su klasičan odjevni predmet koji predstavlja savršen spoj između opuštenog i elegantnog stila, primjeren za razne situacije.

Ako želite majice sa natpisima onda si pročitajte članak Natpisi na majicama u online trgovini.

Članci u istoj kategoriji: