Nužna oprema za svakog ljubitelja motocikala

Ukoliko ste motociklist, prije nego krenete u avanture sa svojim ljubimcem na dva kotača, vrlo je važno zaštititi se i kupiti kvalitetnu moto opremu poput motorističke odjeće, kacige, rukavica, pojasa za bubrege i slično. 

Jedino prava i kvalitetna moto oprema može vam spasiti život jer vas štiti pri padovima i sprječavaja moguće kobne ozljede. Većina moto opreme ima ušivenu dodatnu zaštitu na laktovima, koljenima, kralježnici i ostalim najranjivijim dijelovima tijela.

Sigurnost i udobnost za svakog vozača

Osim što je važno nositi odgovarajuće komade moto opreme, vrlo je važno i to od kojeg materijala je ona napravljena te je li odgovarajuće veličine. Najbolja moto oprema ne smije ni u jednom trenutku ometati vozača, već mu u njoj treba biti ugodno. Najveći broj različitih komada je izrađen od kože jer ona nudi najveći otpor u vožnji. 

Moto oprema - moto rukavice
Moto oprema – moto rukavice

Ipak, iako je koža najpopularnija među motociklistima, ona se i najbrže troši te ju je potrebno češće mijenjati. Stoga se možete odlučiti i na materijale poput kevlara ili najlona. Stručnjaci naglašavaju kako je vrlo važno prije svake sezone vožnje provjeriti svoju moto opremu i njezinu istrošenost, u slučaju koje ju je važno zamijeniti. 

Kaciga glavu čuva

Kada govorimo o motociklistima i moto opremi, u središtu pažnje je najčešće motoristička kaciga koja je namijenjena zaštiti glave pri padu s motora. Upravo stoga je motoristička kaciga sastavni dio moto opreme te je važno izabrati onu koja odgovara vašem stilu vožnje. Neka od ključnih pravila pri izboru motorističke kacige su ta da:

  • se ne smije pomicati na glavi (znak da je kaciga velika)
  • ne smije stiskati glavu (znak da je kaciga malena)
  • mora biti čvrsto pričvršćena

Za pravilan i dobar izbor motorističke kacige se savjetuje mjerenje opsega glave. Ukoliko ste izabrali dobru kacigu onda s njom nećete moći pomicati glavu gore/dolje, lijevo/desno. Na tržištu su danas dostupne različite varijante moto kaciga za glavu od onih otvorenih, preko poluotvorenih do zatvorenih, a ujedno i najsigurnijih motorističkih kaciga.

Zakonska regulativa za moto opremu

Neke zemlje svijeta i Europe čak imaju i jasno definiran zakon vezan uz moto opremu kojim se želi povećati sigurnost motociklista na cesti. U Hrvatskoj je obvezna samo motoristička kaciga, dok su ostali dijelovi moto opreme samo preporučeni. 

Video: Sva moja oprema za motor

Ipak, zbog vlastite sigurnosti je važno imati i kacigu i ostalu moto opremu te se pri izboru iste nikako ne bi smjelo štedjeti jer ona vam može spasiti život. 

Članci u istoj kategoriji: