cPanel za upravljanje web hostingom

Ako ste se odlučili na izradu web stranice i digitalizaciju, neophodno je da znate što je cPanel, koji je veoma važan za postavljanje stranice s hostingom. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s osnovnim stvarima koje su potrebne za stvaranje web stranice, web hostingom i cPanelom, te gdje možete zakupiti sve potrebne stvari po odličnim cijenama.

cPanel jza upravljanje sa web hostinzima
Upravljačka ploča hostinga cPanel

Izrada web stranice

Prije izrade web stranice, potrebno je kupiti određene stvari i upoznati se s osnovnim pojmovima, kao što su:

  • internet domena
  • web hosting
  • cPanel
  • SSL certifikat

Internet domena predstavlja adresu vaše stranice na internetu i ona služi isključivo kao poveznica između korisnika s vašom web stranicom. Web hosting je zaslužan za pohranjivanje cijele stranice i svih podataka na njoj, a cPanel hostinga služi za upravljanje s njime. Osim ovih stvari, u današnje vrijeme je standard web stranica postao i SSL certifikat, koji štiti vaše posjetitelje i sve informacije koje se upisuju na stranici.

cPanel web hostinga

cPanel web hostinga je grafičko sučelje putem kojeg se upravlja sa serverom. Zahvaljujući jednostavnom korištenju i dobrom izgledu, postao je glavno sučelje mnogih hostinga, a putem njega možete:

  • spajati domene i upravljati domenama povezanim s hostingom
  • dodavati email račune za domene
  • upravljati s bazama podataka
  • instalirati razne programe na hosting i jednostavno odrađivati backup
  • obavljati razne druge funkcije

Zbog sučelja putem kojeg i kompletni početnici mogu odrađivati različite zadatke, cPanel je odlična varijanta za upravljanje s hostingom. Osim toga je i najpopularniji, a za sve nejasnoće ili neznanje se na internetu mogu pronaći razni „how to“ tutorijali, koji će vam olakšati i uputiti vas u njegovo korištenje.

Kako se koristi cPanel?

cPanel je vodeće sučelje za upravljanje s web hostinzima i serverima. Korisnici ovog sučelja mogu jednostavno pronaći sve potrebne funkcije, koje su podijeljene u nekoliko kategorija. Zahvaljujući grafičkom prikazu i „user friendly“ sučelju, čak i potpuni laici se mogu snaći u njegovom korištenju.

Video: cPanel Kompletan Vodič u 21 minuta

U većini slučajeva cPanel se koristi isključivo na početku stvaranja web stranice, kako bi se na server instalirala WordPress platforma i stvorile poddomene ili email računi. Također, kroz cPanel se može podesiti i automatski backup stranice, kako bi svi podatci bili sigurni.

Gdje kupiti domenu i hosting?

Ako uskoro krećete u izradu web stranice, plus.hr registar u ponudi ima sve stvari koje su vam potrebne za pokretanje. Jednostavno posjetite njihovu web stranicu i zakupite domenu, web hosting i SSL certifikat te u svega nekoliko minuta možete krenuti sa izradom stranice.

Članci u istoj kategoriji: