Vodilice za razne strojeve

U strojarstvu i inženjerstvu jako je bitno poznavati različite dijelove strojeva kako bismo razumjeli što koji dio radi, kako ga popraviti i potencijalno ubrzati. Jedan od najpoznatijih dijelova s kojima se susrećemo su vodilice, koje usmjeravaju dinamični dio stroja u pravocrtno gibanje.

Čemu služi vodilica?

Vodilica funkcionira tako da ju pokreće vanjska sila i ona omogućava drugim dijelovima da s miču pravilo u aparatima i strojevima. Ona ih vodi, zato se i naziva vodilica.

Klizne vodilice se sastoje od klizača i klizne staze
Klizne vodilice za ladice

Vodilica ima pomični i nepomični dio koji zajedno čine to kretanje, a danas postoji nekoliko vrsta vodilica: klizne, valjne i elastične vodilice. 

Vrste vodilica

Danas se puno istražuju vodilice i njihova efikasnost jer je vrlo bitno da one rade uz što manje trenja i sličnih problema. Ne smiju pružati veliki otpor!

Klizne vodilice

Klizne vodilice se sastoje od klizača i klizne staze. Klizač je pomičan, a staza je nepomična. Tu nastaje takozvano trenje klizanja koje se smanjuje tako da se oba dijela izrade od materijala koji imaju mali koeficijent trenja. Vrlo je bitno da je površina dobro obrađene i da se konstantno podmazuju oba dijela!

Video: Kako instalirati klizne vodilice za ladice

Aluminij, čelik, bronca, titanij i polimerni materijali samo su neki od materijala koji se koriste u svijetu vodilica. Podmazivanje se nekad radi pomoću atmosferskog tlaka, a ponekad sa sredstvima.

Valjne vodilice

Valjne vodilice se također sastoje od klizača i klizne staze, ali imaju i valjke koji su umetnuti između. Oni mogu biti i kotačići ili kuglice, ovisno o prigodi. Materijali su slični, podmazivači isto, s obzirom na to da se radi o jako sličnim stvarima. Ove se vodilice dijele na cilindrične, plosnate i valjne.

Elastične vodilice

Elastične vodilice imaju oprugu u sebi i ona elastičnom silom uzrokuje pravocrtno kretanje. Dio koji se kreće je preko opruge povezan s onim koji se ne miče i tu je trenje daleko manje jer pomični i nepomični dio nisu u tolikom kontaktu. Vrste opruga koje se mogu koristiti su ravne membrane, valovite cjevaste, konzolne opruge i slično.

Primjena vodilica u strojarstvu

Vodilica se koristi u svim strojevima koji trebaju pravocrtno gibanje. Danas su to pisači, CD uređaji i čitati, razni glazbeni uređaji i većina većih strojeva koji u sebi imaju nekakvo kretanje. Vrlo je bitno da se oni konstantno istražuju i da vodilice u njima budu optimizirane. Razne vodilice možete kupiti u trgovini Tuli.hr, koja je specijalizirana za prodaju raznih dijelova strojeva. Posjetite njihovu web stranicu i pronađite sve što vam je potrebno.

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen