Kriptovalute su nametnule novi trend

Čak i ako ne pratite toliko zbivanja u informatičkom svijetu u posljednjih nekoliko godina, vjerojatno ste čuli za kriptovalute. Riječ je o posebnim valutama kojima možete plaćati razne vrste roba i usluga, no dosta su različite od onih klasičnih. Neki su za njih i čuli i samo odmahnuli rukom jer se nisu htjeli više interesirati, no mnogo je i onih koji su naučili više o njima te ih danas redovito koriste jer su saznali brojne njihove prednosti.

Video: Kriptovalute

Osim zbog same mogućnosti izvršavanja transkakcija, odnosno plaćanja ili primanja kriptovaluta kao određenog iznosa, njima se danas može i trgovati i zbog volatilnosti su zanimljive mnogim trgovcima na burzi.

Najpopularnija kriptovaluta na tržištu

Iako se danas na tržištu mogu pronaći brojne volatilne kriptovalute, jedna od najpoznatijih je svakako Bitcoin. Riječ je ujedno i o prvoj kriptovaluti koja se pojavila i na samom početku nije se činilo da bi mogla doseći uspjeh kakav je dosegla danas. U početku je cijena jednog Bitcoina bila svega nekoliko centi, dok je danas dosegla vrtoglavu vrijednost koja se ponekad penje i preko deset tisuća dolara. 

Kriptovalute: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin
Najpoznatija kriptovaluta je Bitcoin

Svi oni koji su u samom početku vjerovali da će cijena ove kriptovalute rasti pa su kupili više Bitcoina za mali iznos, ili oni koji su slučajno došli u posjed nekoliko Bitcoina, danas vrlo zadovoljno trljaju ruke jer se njihova mala investicija itekako isplatila. 

Čuvanje kriptovaluta

Isto kao što pravi novac spremate u novčanik, tako se i kriptovalute spremaju i određene vrste novčanika. Mogu se razlikovati dvije vrste novčanika za kriptovalute:

  • “hot wallet”
  • “cold wallet”

Isto tako, svaka od tih vrsta ima svoje podvrste. Kada su u pitanju “hot wallet” novčanici, možete birati:

One smještene na cloudu

Nalaze se na nekom udaljenom poslužitelju i upravo zbog toga imaju veći rizik da budu hakirani pa se ne preporučuju za čuvanje većih iznosa kriptovaluta.

Oni smješteni na računalu

Opet je riječ o novčanicima smještenim na računalu koje je povezano na internet te ih je bolje koristiti za manje iznose. 

Mobilni

Slično kao i gore navedeni, samo što se ovaj put za čuvanje koriste mobilni uređaji, poput mobitela ili tableta.

Neka novac bude na sigurnom

Najsigurniji novčanici za kriptovalute su tzv. “hard wallet” novčanici. Dvije napopularnije vrste su:

Papirnati

Sigurni su jer sadrže posebnu adresu za uplatu i privatan ključ. Potrebno ga je samo spremiti na sigurno mjesto da ne bi bio ukraden ili oštećen.

Hardverski

Najsigurniji novčanik za kriptovalute jer sadrži i dodatnu hardversku zaštitu.

Porezi u Hrvatskoj dijele se prema vrsti porezne osnovice

Interesuje vas kakvi porezi su u Hrvatskoj? Onda si pročitajte članak Više različitih vrsta poreza u Hrvatskoj.

Članci u istoj kategoriji: